Knowledge and appreciation of seeds in Quebrada Seca, Coquimbo region, Chile

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26490/uncp.sl.2025.9.2.2374

Keywords:

geography, territory, seeds, agriculture, community

Abstract

The study aimed to analyze the knowledge and appreciation of traditional seeds used for the subsistence of farmers in Quebrada Seca, Monte Patria commune, Coquimbo region (Chile). A case study design with a mixed approach was applied, using qualitative techniques (semi-structured interviews and photographic records) and quantitative techniques (record of agricultural varieties). A geographic map of the area was created using satellite images obtained from Google Earth (2024). The results show the existence of 40 seed varieties cultivated through different agricultural techniques transmitted by oral tradition. The study concludes that these seeds constitute an agricultural and cultural heritage at risk of disappearing, whose preservation requires sustainable community actions.

References

Ampuero, G. (1978). Cultura diaguita. Serie de patrimonio cultural chileno, colección de culturas aborígenes. Ministerio de Educación, Departamento de Extensión Cultural.

Barrio, I., González, J., Padín, L., Peral, P., Sánchez, I., & Tarín, E. (2013). Métodos de investigación educativa, estudios de casos. Tercer Magisterio. Universidad Autónoma de Madrid.

Bazile, D., & Negrete, J. (2009). Quinoa y biodiversidad. ¿Cuáles son los desafíos regionales? Revista Geográfica de Valparaíso, Número Especial (42), 1–141. https://www.researchgate.net/publication/259388808_Bazile_D_ed_Negrete_Sepulveda_J_ed_2009_Quinoa_y_biodiversidad_Cuales_son_los_desafios_regionales_Revista_geografica_de_Valparaiso_42_spec_1-141

Bengoa, J. (1990). Haciendas y campesinos: Historia social de la agricultura chilena (Tomo II). Ediciones Sur.

FAO. (2020). Los saberes y las semillas recobran importancia para las comunidades rurales de Pakistán. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. http://www.fao.org/fao-stories/article/es/c/1274373/

Fernández, J. (2021). Contra la extinción de las semillas (y los sabores). El Periódico. https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20211201/extincion-semillas-sabores-12925892

Frías, F. (2001). Manual de historia de Chile desde la Prehistoria a 1994. Editorial Zig-Zag.

Echevarría, J., & Muñoz, C. (1988). Maíz: Regalo de los dioses (Colección Curiñon). Instituto Otavaleño de Antropología. Centro Regional de Investigaciones. Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales.

Instituto de Desarrollo Agropecuario (INIA). (1997). Cultivo de porotos en la zona centro sur (Boletín técnico N°9). Estación Experimental Quilampau. https://biblioteca.inia.cl/bitstream/handle/20.500.14001/38122/NR15843.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Instituto de Desarrollo Agropecuario (INDAP). (2016). INIA, INDAP y campesinas trabajarán en conjunto por resguardo y multiplicación de semillas. Ministerio de Agricultura. Recuperado de https://www.indap.gob.cl/noticias/detalle/2016/10/19/inia-indap-y-mujeres-rurales-trabajar%C3%A1n-en-conjunto-por-resguardo-y-multiplicaci%C3%B3n-de-semillas-campesinas

Miño, L. (1994). El manejo del espacio en el imperio Inca. Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales. Serie Tesis. Impresión Impreseñal.

Ministerio de Agricultura. (2005). Cultura de alimentación indígena en Chile. Día Mundial de la Alimentación 2005. FAO, Chile y Fundación de Comunicación del Agro (FUCOA).

Pardo, O., & Pizarro, L. (2013). Chile: Plantas alimenticias prehispánicas. Ediciones Parina.

Resende, M. (2017). Semillas: Cuando germinó la agricultura y floreció la humanidad. TeleSur. https://www.telesurtv.net/opinion/-Semillas-cuando-germino-la-agricultura-y-florecio-la-humanidad-20170821-0024.html

Salvadó, S. (2012). El maíz sagrado en la vida y la alimentación de los mayas. El Camino Más Corto. https://www.elcaminomascorto.es/maiz-alimentacion-mayas/

Sánchez, A. (2015). Geografía de Chile: Un enfoque físico, humano y geográfico. Editorial Bibliográfica Internacional.

Sánchez, A., & Morales, R. (1993). Las regiones de Chile: Espacio geográfico y humano-económico. Editorial Universitaria.

Tapia, G. (2021). La semilla, las huertas mapuches y sus implicancias en la conservación de la agrodiversidad. Instituto de Investigaciones Agropecuarias.

UNESCO. (2013). La dieta mediterránea. Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura (Patrimonio Cultural Inmaterial). https://ich.unesco.org/es/RL/la-dieta-mediterranea-00884

Vélez, G., & Castrillón, F. (2018). Producción y conservación de semillas nativas y criollas de buena calidad. Impresión La Cajuela. https://www.semillas.org.co/apc-aa-files/5d99b14191c59782eab3da99d8f95126/cartilla-produccion-de-semillas_web.pdf

Vega, C. (2020). Medicina ancestral de los pueblos originarios: Mapuche, Huichiche, Kawéskar, Yagán. Región de Magallanes y la Antártica Chilena.

Published

2025-07-05

Issue

Section

Artículos originales

How to Cite

Knowledge and appreciation of seeds in Quebrada Seca, Coquimbo region, Chile. (2025). RSocialium, 9(2), 62-79. https://doi.org/10.26490/uncp.sl.2025.9.2.2374

Similar Articles

1-10 of 84

You may also start an advanced similarity search for this article.