Cocoa production systems vs environmental resources. A current strategic challenge

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26490/uncp.sl.2021.5.2.1009

Keywords:

Production systems, cocoa, environmental resources, sustainability, agricultural production

Abstract

Although the use of sustainable practices has become widespread in recent years, a range of adverse environmental and social effects persist that threaten to reverse the productive and economic development achieved. This research aims to carry out an analysis regarding the environmental challenges of sustainable cocoa production systems. From the documentary review and the investigation of the literature, it was possible to determine that, at the global level, cocoa production requires the rational use of environmental resources, since pollution and wastes grow. In addition, the demand for its derivatives has focused on the consumption of a more environmentally friendly offer. Therefore, it has been emphasized in the literature and from multilateral organizations that creating more efficient production systems is an urgent need. Given these recommendations, the purpose of this study is to offer a reflective and panoramic view on cocoa production systems and their impact on environmental resources, their implication, consequences, risks, and the challenge that represents a change in this dynamic. The importance of implementing a productive management system that stands out for its economic, ecological and social sustainability is a key challenge that is part of the conclusions obtained with the theoretical reflection presented on cocoa production systems and environmental resources.

References

Alcívar, C., Calderón, J. y Salazar, K. (2015). La ruta del cacao, modelo de aporte al desarrollo socio-turístico y económico de las comunidades ecuatorianas. Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana, 1 - 17. https://www.eumed. net/ cursecon/ ecolat/ec/2015/cacao.html.

Acebo, M., Rodríguez, J. y Quijano J. (2016). Estudios Industriales. Orientación estratégica para la toma de decisiones: Industria del Cacao. ESPAE. http://infocafes.com/portal/biblioteca/estudios-industriales-orientacion-estrategica-para-la-toma-de-decisiones-industria-de-cacao/.

Arvelo, M., González, D., Delgado, T. y Maroto, S. (2016). Estado actual sobre la producción, el comercio y el cultivo del cacao en América Latina. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. http://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/2793/BVE17048806e.pdf

El Colegio de la Frontera Sur. (2020). Sistemas de producción y manejo de recursos naturales. http://www.ecosur.mx/sitios/catalogo_pub/category/sistemas-de-produccion-y-manejo-de-recursos-naturales.

Cervantes, X., Mendoza, E., Vásconez, G. y Samaniego, E. (2020). Bibliometric visualization in the area of cocoa cultivation evaluating administrative and socioeconomic competencies at the Latin American leve. Revista Journal of Alternative Perspectives in the Social Sciences, 10 (4), 1289-1302. https://uploads.documents.cimpress.io/v1/uploads/e1cb50e5-05e8-440d-b03a-071c0281468 ~110/original?tenant=vbu-digital.

Larrea, M. (2008). El cultivo de Cacao Nacional: un bosque generoso: Manual de campo para la implementación de prácticas amigables con la biodiversidad en cultivos de Cacao Nacional. EcoCiencia / CORPEI. https://biblio.flacsoandes.edu.ec/libros/digital/43804.pdf.

Martínez-Castillo, R. (2009). Sistemas de producción agrícola sostenible. Tecnología en Marcha, 22(2), 23-39. https://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/114.

PROAmazonía (2018). Programa Integral Amazónico de Conservación de Bosques y Producción Sostenible. Ministerio del Medio Ambiente de Ecuador; Ministerio de Agricultura y Ganadería. https://www.proamazonia.org/.

Mendoza, E., Cervantes, X. y Vásconez, G..The Cacao Routes as a tourist attraction in Ecuador and its impact on the communities in which they are located. Revista Journal of Alternative Perspectives in the Social Sciences, 10 (4), 1253-1272.

Alcívar, C., Calderón, J. y Salazar, K. (2015). La ruta del cacao, modelo de aporte al desarrollo socio-turístico y económico de las comunidades ecuatorianas. Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana, 1 - 17. https://www.eumed. net/ cursecon/ ecolat/ec/2015/cacao.html.

Acebo, M., Rodríguez, J. y Quijano J. (2016). Estudios Industriales. Orientación estratégica para la toma de decisiones: Industria del Cacao. ESPAE. http://infocafes.com/portal/biblioteca/estudios-industriales-orientacion-estrategica-para-la-toma-de-decisiones-industria-de-cacao/.

Arvelo, M., González, D., Delgado, T. y Maroto, S. (2016). Estado actual sobre la producción, el comercio y el cultivo del cacao en América Latina. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. http://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/2793/BVE17048806e.pdf.

El Colegio de la Frontera Sur. (2020). Sistemas de producción y manejo de recursos naturales. http://www.ecosur.mx/sitios/catalogo_pub/category/sistemas-de-produccion-y-manejo-de-recursos-naturales.

Cervantes, X., Mendoza, E., Vásconez, G. y Samaniego, E. (2020). Bibliometric visualization in the area of cocoa cultivation evaluating administrative and socioeconomic competencies at the Latin American leve. Revista Journal of Alternative Perspectives in the Social Sciences, 10 (4), 1289-1302. https://uploads.documents.cimpress.io/v1/uploads/e1cb50e5-05e8-440d-b03a-071c0281468 ~110/original?tenant=vbu-digital.

Larrea, M. (2008). El cultivo de Cacao Nacional: un bosque generoso: Manual de campo para la implementación de prácticas amigables con la biodiversidad en cultivos de Cacao Nacional. EcoCiencia / CORPEI. https://biblio.flacsoandes.edu.ec/libros/digital/43804.pdf.

Martínez-Castillo, R. (2009). Sistemas de producción agrícola sostenible. Tecnología en Marcha, 22(2), 23-39. https://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/114.

PROAmazonía (2018). Programa Integral Amazónico de Conservación de Bosques y Producción Sostenible. Ministerio del Medio Ambiente de Ecuador; Ministerio de Agricultura y Ganadería. https://www.proamazonia.org/.

Mendoza, E., Cervantes, X. y Vásconez, G..The Cacao Routes as a tourist attraction in Ecuador and its impact on the communities in which they are located. Revista Journal of Alternative Perspectives in the Social Sciences, 10 (4), 1253-1272.

Mendoza, E., Boza J. y Rodríguez (2020). Las rutas del cacao y su impacto socioeconómico en las comunidades. Revista Centro Sur, 68-77. http://www.centrosureditorial.com/index. php/revista/article/view/90/254.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (1996). Cumbre Mundial sobre la Alimentación. http://www.fao.org/wfs/index_es.htm.

Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura (2019). Informe Mundial de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hídricos. https://es.unesco.org/water-security/wwap/wwdr/201.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (2020). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. http://www.fao.org/publications/sofa/es/.

Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente (2010). Perspectiva Global sobre Políticas de Consumo y Producción Sostenibles. http://www.prodetur.es › prodetur › AlfrescoFileT.

Programa de Naciones Unidas para el Medio Ambiente. (2020). Eficiencia en el usode los recursos. http://www.pnuma.org › biblioteca_virtual › Web.

Ramos, D. (2014). Consideraciones ambientales y viabilidad socioeconómica del sistema productivo del cacao. [Trabajo de grado. Pontificia Universidad Javeriana]. https://1library.co/document/eqo3585q-consideraciones-ambientales-viabilidad-socioeconomica-sistema-productivo-agricultores-departamento.html.

Ramos, T., Guevara, D., Sarduy, L., y Diéguez, K. (2020). Producción más limpia y ecoeficiancia en el procesado de cacao: un caso de estudio de Ecuador. Revista Investigación y Desarrollo, 20(1), 135-146. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S2518-44312020000100010&script=sci_abstract.

Rojas, F. y Sacristán, E. (2013). Guía Ambiental para el cultivo del cacao. Bogotá: Federación Nacional de Cacaoteros. https://www.fedecacao.com.co/site/images/recourses/pub_doctecnicos/fedecacao-pub-doc_05B.pdf.

Published

2021-07-05

How to Cite

Cocoa production systems vs environmental resources. A current strategic challenge. (2021). RSocialium, 5(2), 335-348. https://doi.org/10.26490/uncp.sl.2021.5.2.1009

Similar Articles

1-10 of 35

You may also start an advanced similarity search for this article.