Effect of different doses of water retainer on the components associated with the yield of quinoa var. Hualhuas
Effect of different doses of water retainer on the components associated with the yield of quinoa var. Hualhuas
DOI:
https://doi.org/10.26490/uncp.prospectivauniversitaria.2021.18.1411Keywords:
Quinoa cultivation, Water retainers, Water zaba, Crop yieldAbstract
The objective was to determine the effect of the water retainer Zeba on the associated yield components of the quinoa crop in order to improve the potential yield. The trials were conducted between December 2020 and June 2021, and were based on the use of different doses of water retainer T2: 16.8; T3: 19.6; T4: 22.4; T5: 25.2 and T6: 28 g of water retainer 14 m2 compared to an absolute control without the use of the water retainer. Evaluations were made at 45 and 60 days after planting and at harvest. The best results show T6 and T5 in foliage length, foliage fresh weight, root length and root fresh weight at 45 days, in addition to root fresh weight at 60 days. The same treatments at harvest were outstanding in kernel weight, root length, thousand kernel weight and panicle length. This shows the effectiveness of the use of the Zeba water retainer on the yield components of the quinoa crop Var. Hualhuas.
Downloads
References
Adger, W. N.; Huq, S.; Brown, K.; Conway, D. & Hulme, M. (2003). Adaptation to climate change in the developing world. Progress in Developing Studies, 3, 3, 179-195
Agrobanco. (2012). Revista Técnica Agropecuaria 7. Agrobanco, 20. https://www.agrobanco.com.pe/wp-content/uploads/2017/07/REVISTA-AGROPECUARIA-07.pdf
ALADI & FAO. (2014). Tendencias y perspectivas del comercio internacional de quinua. In Fao-Aladi.
http://www.fao.org/3/a-i3583s.pdf
Apaza, V.; Cáceres, G.; Estrada, R. & Pinedo, R. (2013). Variedades comerciales de quinua en el Perú. Catálogo de variedades comerciales de quinua en el Perú, 1st, 82. http://www.fao.org/3/aas890s.pdf
Beekman, G. (2015). Agua y seguridad alimentaria. En J. Carrera (Vicepresidente), Agua y seguridad alimentaria. Llevado a cabo en el VII Foro Mundial del Agua, República de Corea. https://www.caf.com/media/8252/agua-seguridad-alimentaria-america-sur-caf.pdf
Boulanger, J. P.; Buckeridge, M. S.; Castellanos, E.; Poveda, G.; Scarano, F. R. & Vicuna, S. (2014).
Central and South America. In: Climate Change 2014: Impacts, Adaptation and Vulnerability, Contribution of Working Group II to the FifthAssessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Cambridge University, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, pp.102.
Cruz, A.; Pedroza, A.; Trejo, R.; Sánchez, I.; Samaniego, J. & Hernández, R. (2016). Captación de agua de lluvia y retención de humedad edáfica en el establecimiento de buffel (Cenchrus ciliaris L.). Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 7(2). https://doi.org/10.22319/rmcp.v7i2.4171
De Albuquerque, J.; De Lima, V.; Menezes, D.; Azevedo, C.; Neto, J. & Da Silva, J. (2009). Características vegetativas do coentro submetido a doses do polímero hidroabsorvente e lâminas de irrigação 1 (Issue 6). https://www.scielo.br/j/rbeaa/a/gZyvYDSv7PBChqnKLSmXdKS/?lang=pt&format=pdf
Fairlie, A. (2016). La quinua en el Perú. http://repositorio.pucp.edu.pe/index/bitstream/handle/123456789/54092/Nro_6_Fairlie_quinua_Perú.pdf?sequence=1&isAllowed=yy
FAO (2013). Estado del arte de la quinua en el mundo - Libro de resúmenes, Santiago de Chile.
Gestión. (2014). Costa peruana iniciará producción de quinua a gran escala a finales del 2014. (04/06/2014). Disponible en: https://gestion.pe/economia/costa-peruana-iniciara-produccion-quinua-gran-escala-finales-2014-61977-noticia/
Gómez, L. & Aguilar, E. (2016). Guía del cultivo de la quinoa. In Statewide Agricultural Land Use Baseline
(Vol. 1). https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
Guerra, Z. & Velazco, A. (2012). Evaluación del crecimiento inicial de la Tara (Caesalpinia spinosa M. &k),
Molle (Shinus molle L.) y Cholan (Tecoma stans L.) aplicando retenedores de agua, en Priorato-Imbabura,
Periodo 2011 - 2012. In Journal of Chemical Information and Modeling.
Kant, A. C. & Turan, M. (2011). Hydrogel substrate alleviates salt stress with increase antioxidant enzymes activity of bean (Phaseolus vulgaris L.) under salinity stress. In African Journal of Agricultural Research (Vol. 6, Issue 3). http://www.academicjournals.org/AJAR
Liuhto, M.; Mercado, G. & Aruquipa, R. (2016). El cambio climático sobre la producción de quinua en el altiplano boliviano y la capacidad de adaptación de los agricultores. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales,3(2), 166–178. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182016000200006
McDowell, J. & Hess, J. (2012). Accessing adaptation: multiple stressors on livelihoods in the Bolivian highlands under a changing climate. Global Environmental Change, 22, 342-352.
Nissen, M. J. & San Martín, K. (2004). Uso de poliacrildamidas y el riego en el manejo hídrico de lechugas (Lactuca sativa L.). Chile: Universidad Austral de Chile
Pedroza, A.; Yáñez, L.; Sánchez, I. & Samaniego, J. (2015). Efecto del hidrogel y vermicomposta en la producción de maíz. In Artículo Científico Rev.
Rodríguez, A. G.; De la Rosa, M.; Vásquez, M., & Garcia, E. (2017). Evaluación de un hidrogel y ácido salicílico durante el crecimiento, desarrollo y rendimiento de un cultivo de frijol (Phaseolus vulgaris L.) Bajo Invernadero. http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/handle/123456789/8474
Rojas, B. & Prin, J. (2014). Driving the next product innovation via hydrogels view project Hernán Cequea. https://www.researchgate.net/publication/28077378
Sierra Exportadora. (2020). Análisis de mercado de quinua 2015-2020. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/1479275/An%C3%A1lisis%20de%20Mercado%20-%20Quinua%202015%20-%202020.pdf
Soto, E.; Mercado, W.; Estrada, R.; Repo, R.; Díaz, F. & Díaz, G. (2015). El mercado y la producción de quinua en el Perú. In Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/2652/BVE17038730e.pdf;jsessionid=F2787A69DA260BD644CA-9D14308AA9B0?sequence=1
Soto-Pardo, M.; Allende-Burga, R., & Romero, V. L. (2019). Estudio comparativo en rendimiento y calidadde 12 variedades de quinua orgánica en la Comunidad Campesina de San Antonio de Manallasac, Ayacucho. Campus, 25(29), 57–65. https://doi.org/10.24265/campus.2020.v25n29.04
Tapia, M.; Canahua, A. & Ignacio, S. (2014). Razas de quinuas del Perú. ANPE y CONCYTEC. Lima, Perú, p. 173
Tapia, J. (1993). Efecto de la aplicación de un hidrogelsobre la fertilización de ballica (Lolium multiflorum L.) en un suelo volcánico. Tesis licenciatura. Agr. Valdivia. Universidad Austral de Chile, Facultad de Ciencias Agrarias. Chile. p. 43
Vélez, N. (2016). Efecto de retenedores de agua en la producción de lechuga (Lactuca sativa L.) variedad Crespa Salad en la Granja Experimental Yuyucocha provincia de Imbabura. http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/6884/3/03 AGP 196 ARTICULO.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Efrain Lindo Gutarra
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Esta Revista es de acceso abierto a su contenido a través del Internet, poniendo a disposición de la comunidad científica los resultados de la investigación, de manera gratuita, para el intercambio del conocimiento desarrollado.
El contenidos de la Revista se distribuyen bajo la licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.