INTRODUCTION AND ADAPTATION OF SMALL GRAIN CEREALS CIMMYT - MEXICO TO CONDITIONS OF THE E.E.A. "EL MANTARO" crop year 2007 – 2008
DOI:
https://doi.org/10.26490/uncp.prospectivauniversitaria.2010.7.1140Keywords:
Cereals, Introduction, Adaptation, PerformanceAbstract
The formation of new varieties of small cereal grains requires new or improved seed genetics, which were drawn by the objectives of introducing and adapting lines of bread wheat, durum wheat and triticale and select the best genotypes in the EEA "El Mantaro." Were introduced from CIMMYT - MEXICO bread wheat lines 2 sites: 27 º ESWYT, 14 º SAWYT, durum 1plantel: 38 º ITYN and triticale 1plantel: 38 º ITYN, each campus has 50 lines. Lines were installed in observation plots in group 6B of the EEA "El Mantaro" campaign 2007 - 2008, we selected the top five lines of each school based on performance (k / ha) in grain. The breeding of wheat flour 27 º ESWYT shows a maximum yield of 4167 kg / ha. The breeding of wheat flour 14 º SAWYT of 6458 kg / ha, 38 º triticale campus IDYN of 6042 kg / ha, 38 º triticale campus ITYN of 4167 kg / ha. The best response to yellow rust (Puccinia striiformis West) is shown by the schools 14° SAWYT (wheat flour) and 38 º IDYN (durum wheat). The lines selected from each school will be multiplied and used in breeding.
Downloads
References
Allard, D. W. Principios de la mejora Genética de las plantas. Cuarta Edición OMEGA S.A. Barcelona España. 1980.
Chavez, A. J. Mejoramiento de Plantas II. Métodos específicos para plantas alegamas. Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. Editorial Trillas. México. 1995.
Clement M Los cereales. Edit. Mundiprensa. Madrid España. 316 p. 1969.
Cubero, J. I. Introducción a la mejora Genética Vegetal. Ediciones mundiprensa. 2da Edición. Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos de la Universidad de Córdova (ETSIA), España. 2004.
Jaramillo S y M Baena. Conservación Ex Situ de recursos filogenéticos. Instituto Interamericano de Recursos Fitogenéticos (IPGRJ). Cali Colombia 2000. 210 p.
López Bellido, Luis Cereales. Cultivos Herbáceos, Vol. I. Ediciones Mundiprensa. Madrid – España. 539 p. 1991.
M.A.E.S. Manual de Campo para la identificación de las enfermedades de la cebada.. Montana Agricultura Experimental Station. Boletín N° 34 - 57 p. 1981
Poehlman M y A Sieper. Mejoramiento genético de plantas, Editorial Limusa S. A. de C. V. Grupo Noriega Editores. México D. F. 511 p. 2003.
Salisbury F y C Ross. Fisiología Vegetal. Grupo Editorial beroamericana S. A. de C. V. México. 1994. 799 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Prospectiva Universitaria
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Esta Revista es de acceso abierto a su contenido a través del Internet, poniendo a disposición de la comunidad científica los resultados de la investigación, de manera gratuita, para el intercambio del conocimiento desarrollado.
El contenidos de la Revista se distribuyen bajo la licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.