Organizational culture in the livestock activities of the personnel at the Agricultural Experimental Stations of the Universidad Nacional del Centro del Perú
Keywords:
Cultura organizacional , estaciones experimentales, bienestar laboral, motivaciónAbstract
Organizational culture among the workers of the stations
of the Universidad Nacional del Centro del Perú (UNCP) is intitution. A decline in interest and motivation has been noted in relation a fundamental element for the optimal performance of the field of livestock activities. Therefore, the objective was to determine the influence of organizational culture on the activities of the personnel of the Agricultural Experimental Stations. The methodology used was qualitative, for which the survey was used as a data collection instrument. The results obtained were: the Satipo Agricultural Experiment Station obtained an organizational culture index of 0.72, Mantaro an index of 0.62, which allowed classifying these two stations as good units. On the other hand, the Yauris Agricultural Experiment Station achieved an organizational culture index of 0.81, classifying it as an excellent unit. The overall organizational culture index was 0.72 for all stations, which was classified as a good organizational culture. In conclusion, it is observed that the level of organizational culture is at a level considered as "good". This suggests that, despite the absence of an optimal environment in terms of needs, incentives and benefits, the employees evidenced
satisfaction and conformity with the work environment.
Downloads
References
Belalcázar, S. B. (2012). Cultura organizacional. Informes psicológicos, 12(1), 41–51.
Caraballo, N. M. (2007). Recursos humanos y management empresarial. el caso de la satisfacción laboral. Revista Cuadernos de Ciencias Económicas y Administrativas, 52, 75–101.
Castro Riveros, L., y Colonio Arroyo, D. M. (2019). Clima institucional y desempeño docente en la institución educativa “manuel coveñas naquiche” de anta, huaribamba-tayacaja.
De León, M. I. S. (2021). Clima laboral: influencia del liderazgo en el desempeño y eficiencia de los colaboradores en entidades públicas y privadas en la ciudad de chitré, provincia de herrera, república de panamá. Visión Antataura, 5(2), 97–114.
Diaz, L. H. L., Palomo, C. R., y Iruegas, F. X. H. (2013). Recursos humanos: la importancia de la motivación e incentivos para los trabajadores. Observatorio de la economía latinoamericana, 185.
González, M., y Sánchez, L. (2020). Atención psicológica en la crisis por covid-19: exploración sobre limitaciones, posibilidades y retos. Revista Análisis de la Realidad Nacional, 9(187), 36–48.
Guerra, J. M. S. (2013). Relacion entre la cultura organizacional y la satisfaccion laboral del personal administrativo del hospital rooselvelt de guatemala. Journal of Chemical Information and Modeling, 53, 160.
Lana, R. A. (2008). La administración estratégica como herramienta de gestión. Revista Científica"Visión de Futuro", 9(1).
Llacchua Quino, F. (2015). Cultura organizacional y bienestar laboral de los trabajadores administrativos de la universidad nacional josé maría arguedas. andahuaylas, 2015.
Naranjo, O. L. J. (2005). Gestión del talento humano en la micro, pequeña y mediana empresa vinculada al programa expopyme de la Universidad del Norte en los sectores de confecciones y alimentos. Pensamiento & gestión(18), 103–137.
Rodríguez, D. (2016). Diagnóstico organizacional. Alpha Editorial. Rodríguez-Sánchez, J.-L. (2020). Acciones necesarias para mejorar la relación causa-efecto entre la inversión en prácticas de gestión de recursos humanos y la motivación en la empresa. Información tecnológica, 31(2), 207–220.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Voz Zootenista
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Voz Zootecnista por Universidad Nacional del Centro del Perú se distribuye bajo una Licencia Creative Commons .
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Voz Zootecnista (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro).
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).