Evaluation of the prevalence of Escherichia coli in fresh cheeses sold in the markets of the city of Huancayo
Keywords:
Fresh cheeses, Escherichia coli, microbial quality, markets, food safetyAbstract
Objective: To evaluate the prevalence of Escherichia coli in fresh cheeses sold in the markets of the city of Huancayo.
Methods: 30 different samples of 100 g of fresh cheese were taken from 3 main markets in the city of Huancayo. Selective culture media EC Medium and MacConkey Agar were used to evaluate the presence of Escherichia coli. Surveys were used to sellers and consumers about the safety of the product and its consumption to correlate with the bacterial presence.
Results: Positivity to Escherichia coli was found in 63.33% of samples. In addition, 73.33% of vendors surveyed did not have a display and 76.66% did not use a cover, so the cheese was exposed to the open air. The results of the consumer survey show that 80% wash the cheese before consuming it, however, 86.67% consume it raw, a practice that threatens food safety.
Conclusions: The presence of Escherichia coli in the majority of the samples reflects the relationship with the poor packaging methods of the fresh cheese sold in the markets studied, which represents a risk to the consumer's health, in addition to some poor practices that they have when consuming it.
Downloads
References
Ampuero, J. M. V., Alcantara, R. T., Talenas, M. Á. C., & Bazán, P. C. (2015). Evaluación Bacteriológica De Quesos Frescos Artesanales Que Se Comercializan En Mercados De La Ciudad De Huánuco. Investigación Valdizana, 9(1), 21-26.
Bergaglio, J. P., & Bergaglio, O. E. (2020). Contaminación de alimentos por Escherichia coli y la inocuidad alimentaria como eje fundamental. INNOVA UNTREF. Revista Argentina de Ciencia y Tecnología. https://revistas.untref.edu.ar/index.php/innova/article/view/596
Casola, M. J. (2022). La importancia de realizar una correcta tinción de Gram en la identificación bacteriana – Revista del Colegio de Microbiólogos y Químicos Clínicos de Costa Rica. Rev. Colegio de Microb. Quím. Clín. de Costa Rica, 27(2). https://revista.microbiologos.cr/articulo/la-importancia-de-realizar-una-correcta-tincion-de-gram-en-la-identificacion-bacteriana/
Castañeda, F. V. (2017). Análisis comercial del queso fresco artesanal en la ciudad de Bambamarca [Bachelor Thesis, Universidad Nacional de Cajamarca]. http://repositorio.unc.edu.pe/handle/20.500.14074/1737
Caycedo, L., Corrales, L. C., & Trujillo, D. M. (2021). Las bacterias, su nutrición y crecimiento: Una mirada desde la química. Nova, 19(36), 49-94. https://doi.org/10.22490/24629448.5293
Ccaso, Y. Y., & Huallpa, F. M. (2021). Análisis microbiológico en relación a las condiciones higiénicas sanitarias de expendio de quesos frescos comercializados en los mercados de la ciudad de Juliaca, 2020 [Bachelor Thesis, Universidad María Auxiliadora]. https://repositorio.uma.edu.pe/handle/20.500.12970/471
Delgado, R. L. C., & Torres, D. J. M. (2003). Evaluación bacteriológica de quesos frescos artesanales comercializados en Lima, Perú, y la supuesta acción bactericida de Lactobacillus spp. Rev Panam Salud Publica;14(3),Set. 2003. https://iris.paho.org/handle/10665.2/8334
González-Montiel, L., & Franco-Fernández, M. J. (2015). Perfil microbiológico del queso de aro consumido en la Cañada Oaxaqueña. Brazilian Journal of Food Technology, 18(3), 250-257. https://doi.org/10.1590/1981-6723.7514
González-Ochoa, L., Agudo-Peralta, M. G., Vélez-Zamora, L., Baculima-Suárez, J., & Flores-García, M. (2023). Escherichia coli y coliformes totales en superficies inertes del patio de comidas del terminal terrestre Cuenca, Ecuador. FACSALUD-UNEMI, 7(13), Article 13. https://doi.org/10.29076/issn.2602-8360vol7iss13.2023pp127-133p
Gutiérrez, M. G., Salah, T., Andueza Leal, F., & Lugo, Á. (2021). Calidad microbiológica de leche pasteurizada comercializada en supermercados de Mérida-Venezuela. Acta Bioclínica, 11(22 (Julio-Diciembre)), 162-182.
OTIS. (1994). Escherichia coli (E. coli). En Mother To Baby | Fact Sheets. Organization of Teratology Information Specialists (OTIS). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582526/
Palpa, I. A. (2015). Evaluación de la presencia de Escherichia coli como indicador de contaminación fecal reciente en el queso fresco artesanal expedido en los mercadillos de Huánuco [Bachelor Thesis, Universidad Nacional Hermilio Valdizán]. https://repositorio.unheval.edu.pe/item/cd21fe22-4893-4c68-bf41-fb6e022a97fc
Pérez, A. M. (2014). Determinación de la presencia de Staphylococcus aureus y Escherichia coli O157:h7, en quesos frescos artesanales expendidos en mercados municipales de la capital de Guatemala. [Other, Universidad de San Carlos de Guatemala]. http://www.repositorio.usac.edu.gt/1633/
Prada, J. C., Vizcaíno, M. R. V., Bolaños, C. C., Jiménez, T., & García, C. (2023). Calidad microbiológica de queso costeño artesanal expendidos en la comuna cuatro de Valledupar-Colombia. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 7(2), Article 2. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i2.5409
Quispe, C. S., & Romero, D. (2021). Contaminación con Escherichia coli en tipos de aderezos expendidos en puestos de comida de un mercado de Huancayo – 2020 [Bachelor Thesis, Universidad Peruana Los Andes]. http://repositorio.upla.edu.pe/handle/20.500.12848/3116
Rios, E. A. (2018). Incidencia y control de tipos patógenos de Escherichia coli (STEC y EPEC) en leche de vaca y quesos derivados en Castilla y León [Http://purl.org/dc/dcmitype/Text, Universidad de León]. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=148053
Soares, V. M., Pereira, J. G., Garcia, L. N. H., & Pinto, J. P. de A. N. (2020). Salmonella en pollos y la contaminación cruzada a través de superficies de corte en cocinas domésticas. Vet. zootec, 1-12.
Sosa, J. L., & Chapoñan, J. F. (2023). Resistencia antibiótica de Escherichia coli, según producción de beta lactamasas de espectro extendido, en urocultivos. Hospital III-1. Chiclayo, Perú 2020. Revista del Cuerpo Médico Hospital Nacional Almanzor Aguinaga Asenjo, 15(4), 598-603. https://doi.org/10.35434/rcmhnaaa.2022.154.1627
Vásquez, V., Salhuana, J. G., Jimenez, L. A., & Abanto, L. (2018). Evaluación de la calidad bacteriológica de quesos frescos en Cajamarca. Ecología Aplicada, 17(1), Article 1. https://doi.org/10.21704/rea.v17i1.1172
Vélez, M. V., Colello, R., Etcheverría, A. I., & Padola, N. L. (2023). Escherichia coli productora de toxina Shiga: El desafío de adherirse para sobrevivir. Revista Argentina de Microbiología, 55(1), 100-107. https://doi.org/10.1016/j.ram.2022.04.001
Vidal, J. E., Canizález-Román, A., Gutiérrez-Jiménez, J., & Navarro-García, F. (2007). [Molecular pathogenesis, epidemiology and diagnosis of enteropathogenic Escherichia coli]. Salud Publica De Mexico, 49(5), 376-386. https://doi.org/10.1590/s0036-36342007000500008
Yacarini-Martínez, A. E., Arriaga-Deza, E. V., Alvarado-Pineda, R. L., & Fupuy-Chung, J. A. (2019). Genes de virulencia de Escherichia coli detectados en muestras diarreicas de niños de la Región Lambayeque – Perú. Horizonte Médico (Lima), 19(1), Article 1. https://doi.org/10.24265/horizmed.2019.v19n1.02
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Cristina Valeria Santillan Aguirre, Christy Kimberlin Taype Roman, Marck Anthonny Samaniego Aquino

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


